In 2013 bezochten ongeveer 1,5 miljoen mensen de fysiotherapeut of oefentherapeut vanwege nekpijn of lage rugpijn. Ruim 45% van de patiënten die voor gezondheidsklachten zoals rugklachten bij de fysiotherapeut of oefentherapeut komen, komen zonder verwijzing van de huisarts.

Nekpijn en lage rugpijn

Nekpijn en lage rugpijn namen in 2013 plaats acht in van de ziekten, verantwoordelijk voor de grootste ziektelast in Nederland. Een belangrijk symptoom van nekpijn en lage rugpijn is het verminderd lichamelijk functioneren bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Het beloop van lage rugpijn is meestal gunstig: ongeveer 50% van de mensen die lage rugpijn ervaren, herstellen binnen één tot zes weken.

Hernia Nuclei Pulposi (Hernia)

Rugpijn wordt ingedeeld in een specifieke en aspecifieke vorm. Bij de specifieke vorm is er een aantoonbare lichamelijke oorzaak. De meest voorkomende specifieke lage rugpijn is de zogenoemde hernia nuclei pulposi (HNP). In 90% tot 98% van de gevallen veroorzaakt een hernia lage rugpijn (ter hoogte van de ruggenwervels L4-L5 of L5-S1). De belangrijkste kenmerken van een hernia zijn een uitstralende pijn in het onderbeen en/of verlies van zowel gevoel en kracht in het onderbeen.

In de meeste gevallen worden er geen specifieke oorzaken voor de aspecifieke lage rugpijn gevonden, maar fysiologische en omgevingsfactoren beïnvloeden het ontstaan en in stand houden van lage rugpijn en een hernia. Voorbeelden van fysiologische factoren zijn leeftijd, lichamelijke fitheid en de kracht van rug- en buikspieren. Enkele voorbeelden van omgevingsfactoren zijn fysieke belasting op het werk en psychosociale problemen.

Het herstel van lage rugpijn

Het beloop van aspecifieke lage rugpijn is in de meeste gevallen gunstig. Van de mensen met lage rugpijn herstelt ongeveer 50% binnen een week en ongeveer 95% herstelt binnen drie maanden. Van de patiënten die bij de huisarts komen, herstelt ongeveer 50% binnen zes weken. Rugklachten komen vaker en ernstiger terug bij mensen die in het verleden vaak of langdurig dezelfde rugklachten hebben gehad en dan spreken we van chronische pijn of chronische lage rugpijn.

Ook een hernia heeft meestal een gunstig, natuurlijk beloop. Ernstige klachten zoals hevige pijn of een ernstige verlamming (parese) komen voor bij minder dan 10% van de patiënten met lage rugpijn als gevolg van een hernia. De prognose voor de beenklachten bij hernia is het gunstigst. Chronische lage rugpijn daarentegen kan blijven bestaan.

Wilt u meer weten over ICARA of over de diensten van ICARA, bijvoorbeeld over nekpijn en rugklachten? Neem dan hier contact op met ICARA!

Duidelijkheid over ziekte, arbeidsongeschiktheid en duurzame inzetbaarheid